Vatrogasci se na poslu suočavaju s ekstremnim temperaturama i slabom vidljivošću. Termalne kamere (TIC) vide kroz dim, nudeći neprocjenjivu svijest o situaciji tijekom evakuacije ili potrage za žrtvama. Za taktičku upotrebu TIC-a, vatrogasci ponekad koriste kamere koje mogu prikazati vrlo visoke temperaturne raspone, do +1100°C, u takozvanom načinu trećeg pojačanja. Ovo nije dobra ideja. Zapravo, postoje vrlo dobri razlozi zašto neke termalne kamere nemaju treći način pojačanja i mjere samo do +650°C

Odabir pravog modela termalne kamere često je složena usporedba specifikacija, kao što su razlučivost slike, osjetljivost kamere i temperaturni raspon. Jednostavno rečeno, raspon temperature označava minimalnu i maksimalnu temperaturu koju kamera može izmjeriti. Na primjer, kamere FLIR serije K precizno mjere temperature između -20°C i +650°C. Neki drugi TIC-ovi mjere maksimalne temperature do +1100°C, što navodi korisnika da pretpostavi da je “više = bolje”. Dok se ove brojke mogu činiti privlačnima kupcu opreme, kada je riječ o modernoj tehnologiji termalnog snimanja, visoke temperature dolaze nauštrb kvalitete slike. A za vatrogasca kvaliteta slike može spasiti život.

GUBITAK KVALITETE SLIKE

Izraz ‘raspon temperature’ pomalo dovodi u zabludu. Ono što je važnije za vatrogasca je efektivni temperaturni raspon (ETR), koji mjeri raspon temperatura koje TIC može vidjeti, a istovremeno pruža korisne informacije korisniku. Konkretno, ekstremna toplina u vidnom polju ima tendenciju sprječavanja sposobnosti TIC-a da razaznaje površine srednje temperature i detalje. Ovaj gubitak u kvaliteti slike i smanjenje može imati ozbiljne posljedice za vatrogasca, jer postoji mogućnost da promaknu objekti niže temperature, kao što su žrtve ili rute za bijeg.

Vatrogasne termalne kamere obično imaju način rada visoke i niske osjetljivosti. U nedostatku vatre, TIC će raditi u visokoosjetljivom načinu rada, prikazujući toplinsko okruženje u svim detaljima. U slučaju FLIR kamera serije K, način rada visoke osjetljivosti mjeri temperature do +150°C (+302ºF). U slučaju požara, kamera će se prebaciti u način rada niske osjetljivosti, koji nudi dobro uravnotežen i prihvatljiv kompromis između manje osjetljivosti (manje detalja) i mogućnosti praćenja viših površinskih temperatura. Za FLIR kamere serije K, način niske osjetljivosti mjeri temperature do +650°C. Mjerenje još viših temperatura – iznad +650°C – značilo bi prebacivanje na način rada s još nižom osjetljivošću (tzv. način trećeg pojačanja), gdje se više temperature mogu mjeriti nauštrb detalja i kontrasta slike, što dovodi do neprihvatljive slike i gubitka kvalitete. Treći način pojačanja mogao bi spriječiti vatrogasce da vide žrtve, kolege ili rute za bijeg, što je ozbiljan problem za sigurnost i spašavanje.

Kamere FLIR serije K ne pokazuju temperaturne razlike iznad +650°C. Umjesto toga, crveno obojenje se koristi za upozorenje vatrogasca na trenutnu opasnost. U ovom slučaju, FLIR kamera će jednostavno prikazati ‘>650°C’ na zaslonu dok ostaje u dobro uravnoteženom načinu niske osjetljivosti, bez žrtvovanja detalja slike. TIC-ovi serije K dizajnirani su da izdrže najteže uvjete gašenja požara. Mogu izdržati pad s visine od 2 metra na betonski pod, vodootporni su (IP67) i ostaju potpuno operativni do +260°C tijekom pet minuta. K65 je u potpunosti u skladu sa standardom NFPA 1801:2013 za termalne kamere za gašenje požara.